Islanda in UE

0
2865

Criza financiara mondiala i-a facut, se pare, pe islandezi sa iasa din splendida lor izolare fata de Europa Unita, pe care o privesc, de cateva decenii, de sus, adica din locul in care harta continentului e agatata in cui. Chiar daca FMI a sarit in ajutorul insulei amenintata de faliment, cu un imprumut de 2,1 miliarde de dolari, islandezii nu se simt pe deplin in siguranta. Un sondaj publicat de cotidianul “Factbladid” arata ca 68,8 la suta din persoanele chestionate ar dori ca tara lor sa-si prezinte candidatura la Uniunea Europeana. In luna februarie adeptii UE erau, potrivit sondajelor, 55,1 la suta, iar in septembrie 2007 mai putin de jumatate: 48,9 la suta. 72,5 la suta sunt de parere ca moneda nationala, coroana, ar trebui abandonata in favoarea euro. Saptamana trecuta un alt sondaj indica faptul ca 70 la suta dintre islandezi ar dori un referendum asupra aderarii tarii la UE.
Coalitia guvernamentala este impartita in ce priveste pozitia fata de UE. In timp ce Partidul Social-Democrat este favorabil aderarii, partenerul sau, partid de centru-dreapta, se opune. Si nici pescarii islandezi nu doresc ca UE sa le reglementeze cotele de pescuit.
O motivatie a potentarii optiunii proeuropene ar putea fi, dupa unii comentatori, si solicitudinea Rusiei fata de dificultatile prin care trece acum Islanda. Moscova nu poate ramane indiferenta fata de intinderile imense de apa, cu marile lor resurse, de care dispune aceasa tara. Nici fata de pozitia strategica a Islandei in raport cu Statele Unite, sau de pozitia sa in raport cu Polul Nord, unde Rusia a plantat anul trecut drapelul sau in adancurile oceanului. Mandri, prin traditie, de independenta lor nationala, islandezii trebuie, totusi, sa se racordeze la globalizare. Pana una-alta, sa faca fata asa cum se cuvine posibilelor consecinte ale actualei crize mondiale asupra tarii lor.
Cronica Romana

Lasă un răspuns