Islanda intentioneaza sa construiasca un cablu electric gigant pentru a vinde electricitate in Europa

0
1624


Islanda intentioneaza sa construiasca cel mai lung cablu electric submarin pentru a-si putea vinde electricitatea de origine vulcanica in Europa, a anuntat luni un reprezentant al celui mai mare grup islandez de energie, citat de AFP.

"Acest proiect a demarat anul trecut iar faza de cercetare ar trebui finalizata pana la finele acestui an. Atunci vom sti mai multe despre fiabilitatea sa", a precizat Ragna Sara Jonsdottir, purtator de cuvant al grupului public de energie Landsvirkjun, care estimeaza ca o decizie va fi luata in intervalul de 4-5 ani.

"Studiem printre altele tarile de destinatie. Tarile potentiale sunt Marea Britanie, Norvegia, Olanda sau Germania", a precizat purtatorul de cuvant.

In functie de destinatia finala, cablul va avea o lungime cuprinsa intre 1.200 si 1.900 kilometri. "Ar fi cel mai lung cablu submarin din lume", a subliniat ea.

Proiectul isi propune un export de 5 terawati ora (5 miliarde de kilowati ora) pe an.

Aceasta productie reprezinta, la cursul actual al electricitatii din Europa, un export de circa 250 – 320 milioane de euro.

Landsvirkjun, care este detinuta de statul islandez, produce aproximativ 75% din electricitatea islandeza.

Islanda, care a traversat o grava criza economica dupa prabusirea unui sistem bancar altadata infloritor, la sfarsitul lui 2008, cauta acum noi resurse pentru relansarea economica, care se bazeaza acum in principal pe pescuit.

Islanda intentioneaza sa construiasca un cablu electric gigant pentru a vinde electricitate in Europa


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns