Islanda, lovita de criza

0
2235

Si Islanda, o alta tara din nordul Europei ce este extrem de dependenta de sistemul sau financiar, a fost grav afectata de criza financiara internationala.

Primele trei banci ca importanta au fost nationalizate la inceputul lunii octombrie, iar Guvernul negociaza in prezent un ajutor financiar international. Un numar mare de cetateni au pierdut multi banii, iar altii au ramas cu datorii mari.

Estimarile arata ca economia islandeza se va comprima cu 10% in 2009, iar somajul este asteptat sa creasca puternic. Islanda nu este membra UE, dar premierul a promis o reevaluare a beneficiilor aderarii, in contextul actualei crize.

Islanda a primit ajutor financiar de 10 miliarde dolari in noiembrie, inclusiv 2,1 miliarde dolari din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru sustinerea economiei.

De asemenea, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a coborat, luni, cu o treapta, la ‘BBB-‘, ratingul national pentru creditele in valuta ale Islandei, din cauza datoriei in crestere din sectorul public, dar noul rating continua sa se incadreze in categoria ‘investment grade’.

Cele mai mari trei banci din Islanda – Kaupthing, Landsbanki si Glitnir – s-au prabusit sub greutatea datoriilor de miliarde de dolari acumulate, ca urmare a extinderii agresive peste hotare, creand presiuni asupra monedei nationale si obligand Islanda sa ceara ajutor din partea FMI.

Lasă un răspuns