Islanda a numit un norvegian la conducerea bancii centrale

0
1940Un economist norvegian a fost numit guvernator al bancii centrale din Islanda, dupa ce fostul premier David Oddsson, considerat unul dintre responsabilii scufundarii economiei, a fost constrans sa isi dea demisia din aceasta functie, a declarat vineri primul ministru islandez Johanna Sigurdardottir, potrivit AFP. "Svein Harald Oeygard a fost numit in functia de guvernator al bancii centrale", se arata in comunicatul executivului de la Reykjavik.

In acelasi timp, economistul sef al bancii centrale, Arnor Sighvatsson, a fost numit in functia de viceguvernator.

Svein Harald Oeygard, ce detine un master in economie la Universitatea din Oslo, a detinut in perioada 1990 – 1994 functia de secretar de stat in Ministerul de Finante din Norvegia, va prelua conducerea bancii centrale din Islanda dupa ce Parlamentul de la Reykjavík a adoptat, joi, o lege care modifica organizarea Bancii Centrale pentru a-l obliga pe Oddsson sa-si paraseasca functia, lucru pe care acesta il refuzase pana acum.

La inceputul acestei luni, noul premier islandez i-a cerut lui Oddsson si celorlalti doi guvernatori sa demisioneze. Oddsson a refuzat, insa noua lege aprobata de Parlament stipuleaza ca banca centrala poate avea doar un singur guvernator, si nu trei ca pana in prezent, si acesta trebuie sa detina un master in economie, ceea ce Oddsson nu avea.

Oddsson, in varsta de 61 de ani, detinea postul de guvernator din 2005, insa in ultimele luni a fost intens criticat pentru situatia financiara precara a tarii, dupa ce a liberalizat piata financiara din Islanda in anii ’90, pe cand detinea functia de premier.

Inainte sa fie atinsa de criza mondiala, Islanda era una dintre cele mai prospere tari ale planetei, cu o crestere economica medie de 4% din PIB, care a urcat chiar la 7,7% in 2004.

In ianuarie 2009, Banca Centrala a prevazut o contractie de 9,9% a economiei in acest an si o revenire a cresterii economice abia in 2011.

REFERINŢE

Guvernatorul Bancii Centrale a Islandei a fost obligat sa demisioneze

Lasă un răspuns