Islanda: Magnati imobiliari arestati in dosarul falimentului bancii Kaupthing

0
2105


Noua persoane, inclusiv magnatii imobiliari Vincent si Robert Tchenguiz, au fost arestate miercuri de autoritatile din Marea Britanie si Islanda in legatura cu o investigatie privind falimentul bancii islandeze Kaupthing, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Peste 130 de politisti si anchetatori din cele doua state au arestat sapte persoane in Marea Britanie si doua in Islanda, a anuntat Biroul britanic pentru Fraude Majore.

Fratii Tchenguiz, de origine iraniana, sunt printre cei mai cunoscuti antreprenori imobiliari din Marea Britanie. Cei doi oameni de afaceri au confirmat, printr-un comunicat, ca sunt interogati in legatura cu falimentul Kaupthing.

Autoritatile britanice cerceteaza de anul trecut prabusirea bancii islandeze, concentrandu-se asupra retragerii unor valori importante din portofoliul bancii in zilele care au precedat falimentul.

Robert Tchenguiz a fost actionar al Kaupthing si unul dintre cei mai mari datornici ai bancii. In plus, el era si actionar si membru in consiliul de administratie al companiei Exista, cel mai mare actionar al Kaupthing si al doilea mare datornic al institutiei de credit.

Comisia Speciala de Investigatii infiintata in Islanda in 2008 pentru anchetarea falimentului celor mai mari trei banci locale, Kaupthing, Landsbanki si Glitnir, a anuntat in aprilie ca Robert Tchenguiz si asociati ai acestuia datoreaza doua miliarde de euro in plus fata de creditele luate de la Kaupthing.

Cele mai mari trei institutii de credit din Islanda s-au prabusit in decursul a numai o saptamana in urma cu doi ani, din cauza datoriilor foarte mari acumulate inainte de criza financiara.

…..Islanda: Magnati imobiliari arestati in dosarul falimentului bancii Kaupthing

Lasă un răspuns