Islanda. Plan de redresare economică de 6 miliarde dolari, susţinut de FMI

0
1766

Islanda va anunţa măsuri de urgenţă de 6 miliarde dolari, derulate cu ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi susţinute de mai multe bănci centrale, pentru restabilirea echilibrului economic al ţării, după prăbuşirea recentă a sistemului bancar. Surse apropiate au anunţat că FMI va contribui cu aproximativ 1 miliard dolari, în timp ce restul sumei va fi acoperită de băncile centrale ale ţărilor nordice şi de către banca centrală a Japoniei.

In ultima săptămână, guvernul islandez a purtat negocieri cu reprezentanţii FMI, asupra condiţiilor impuse de Fond în sectorul bancar, fiscal, monetar şi asupra dobânzii cheie. In sectorul bancar, reprezentanţii FMI au cerut garanţii de restructurare şi de revizuire a legislaţiei, pentru a alinia Islanda normelor bancare internaţionale, precum şi un raport amănunţit despre cauzele care au declanşat criza financiară. Cu toate acestea, FMI nu a stabilit un termen limită pentru vânzarea participaţiei pe care statul islandez o deţine în cadrul celor trei bănci locale Kaupthing, Landsbanki şi Glitnir, care au fost naţionalizate, ceea ce arată ca FMI nu impune condiţii punitive, au mai spus surse avizate.

Ajutorul internaţional pe care Islanda îl va primi din partea Japoniei si a tarilor nordice a fost conditionat de obtinerea sprijinului FMI, conform unor surse apropiate.

Momentan nu se ştie dacă şi Rusia va participa la acest plan, scrie Financial Times. Oricum guvernul local nu a făcut nici o precizare limitându-se a anunţa că o decizie va fi luată joi, deşi unele surse aminteau ziua de marţi ca dată a anunţului oficial.

Săptămâna trecută o delegaţie islandeză a mers la Moscova pentru negocierea unui împrumut de 4 miliarde euro.

…Islanda. Plan de redresare economică de 6 miliarde dolari, susţinut de FMI

Lasă un răspuns