Islanda vrea în UE odată cu Croaţia – în 2011

0
1805

Islanda, ţară pe care criza financiară a adus-o în faliment, îşi propune să adere la UE în 2011, a anunţat noul premier, dna Johanna Sigurdardottir, care conduce un cabinet de tranziţie până la alegerile anticipate din această primăvară.

Deşi situaţia economică a ţării este dezastruoasă – şomajul fiind aşteptat să crească, în 2009, de la 1% la 11% – oficiali de la Bruxelles s-au arătat deschişi pentru primirea candidaturii Islandei, care ar putea adera, împreuna cu Croaţia, la începutul anului 2011. Dat fiind faptul că, alături de Norvegia, Elveţia şi Lichstenstein, Islanda face parte din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, Bruxelles-ul consideră că aderarea acestei ţări nu ar trebui să pună probleme.

Deşi este membră a NATO, Islanda nu şi-a depus niciodată candidatura pentru aderarea la UE, în principal din pricina politicilor comunitare de pescuit. Aderarea ar trebui să deschidă apele teritoriale islandeze pescadoarelor din alte state UE, care ar reprezenta o competiţie de temut pentru principala ramură industrială a ţării.

Sistemul financiar a reprezentat, până la declanşarea crizei de pe Wall Street, o altă mare sursă de venit pentru Guvernul islandez, care s-a văzut nevoit să naţionalizeze principalele bănci din această ţară, după ce valoarea acestora s-a prăbuşit pe burse…Islanda vrea în UE odată cu Croaţia – în 2011 ( ziarul Gandul )

Lasă un răspuns