Islandezii de rând refuză să plătească din propriile buzunare datoriile băncilor

0
1725

Potrivit rezultatelor oficiale parţiale anunţate de televiziunea publică islandeză, după numărarea a 32% dintre buletinele de vot, 93,1% dintre alegători au spus "NU" acordului Icesave şi numai 1,6% s-au declarat de acord.

Guvernul a recunoscut imediat într-un comunicat rezultatul referendumului. "Primele cifre arată clar că versiunea amendată în decembrie a legii Icesave din august 2009 va fi respinsă", a constatat guvernul islandez.

Aproape 230.000 de alegători au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra acordului ce prevedea rambursarea de către Reykjavik până în 2024 a 3,9 miliarde de euro acordaţi de Marea Britanie şi Olanda pentru despăgubirea cetăţenilor lor afectaţi de falimentul băncii islandeze online Icesave, în octombrie 2008.

Perspectiva clară a respingerii acordului la referendum a determinat Reykjavikul să încerce în ultimele săptămâni să ajungă la un nou acord cu britanicii şi olandezii. Guvernul islandez a anunţat sâmbătă seara că "eforturile vor continua
Islandezii au respins sâmbătă prin referendum acordul financiar Icesave, care prevedea o eşalonare a despăgubirilor pentru deponenţii din Marea Britanie şi Olanda după ce banca islandeză online a dat faliment în octombrie 2008, relatează AFP.

 articol complet »

Lasă un răspuns