Reykjavik in timpul crizei, ziua polara, bezna financiara :
Aproape 4 miliarde de euro este datoria pe care au acumulat-o bancile islandeze fata de deponenti din Marea Britanie si din Olanda, in special, iar astazi Islanda organizeaza primul sau referendum, de la declararea independentei fata de Danemarca, in 1944, in care cetatenii vor fi intrebati daca sunt sau nu de acord ca statul islandez sa suporte din propriul buget datoria sistemului bancar.
Prcatic, pentru cei 317.000 de islandezi, plata datoriei ar insemna apoi o paguba de aproximativ 12.000 de euro pentru fiecare locuitor, bani care vor trebui acoperiti prin masuri sociale si fiscale dure.
Islanda a devenit tara europeana cel mai grav afectata de criza financiara internationala, din cauza propriului sistem bancar, care a oferit multi ani plasamente extrem de avantajoase financiar pentru zeci de mii de deponenti din Marea Britanie si din Olanda.
Se asteapta insa ca peste 90% din votanti sa respinga plata datoriilor, iar ceea ce se va intampla dupa acest ipotetic pas ramane inca in sfera necunoscutelor de tip financiar.
Islanda nu primeste in acest moment nici un pachet financiar extren, ajutorul de 4,6 miliarde de euro de la Fondul Monetar International fiind in stand-by, functie de rezultatele referendumului.
Islanda nu face parte din Uniunea Europeana, iar recenta incredere pe care islandezii au avut-o legata de ideea aderarii tarii la acest organism se afla insa in scadere dramatica, potrivit ultimelor sondaje…..
Islandezii voteaza astazi daca sa-si plateasca datoriile sau nu
Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.