Ministrul de Finanţe islandez face presiuni pentru integrarea în UE

1
1988


Ministrul de Finanţe islandez, Oddny Hardardottir, spune că integrarea Islandei în Uniunea Europeană şi adoptarea monedei euro ar fi benefice economiei, prin dezvoltarea relaţiilor cu parteneri comerciali importanţi.

Ministrul de Finanţe islandez a declarat că, în ciuda crizei economice din Uniunea Europeană, Islandei i-ar fi mai bine ca membru cu drepturi depline al Uniunii şi în cele din urmă ar adera la zona euro. Acesta a argumentat că integrarea ar putea ajuta Islanda să dezvolte relaţiile cu parteneri comerciali importanţi, informează The Wall Street Journal.

Oddny Hardardottir a declarat, luni, într-un interviu că problemele actuale din Europa nu au descurajat-o să continue lobby-ul pentru ca ţara să adere la UE.

"Îmi place ideea", a spus ea după întâlnirea cu omologii nordici, din capitala Norvegiei. "Este foarte important pentru Islanda, o naţiune mică, să fie într-o uniune cu bunii săi vecinii".

Poziţia luată de către Oddny Hardardottir, care a devenit ministru de Finanţe al Islandei la sfârşitul anului 2011, este în contrast cu cea a predecesorul ei, Steingrimur Sigfusson.

Sigfusson, care este acum ministrul Economiei, este un adversar ferm al întegrării Islandei ca membru cu drepturi depline în UE, susţinând că Islandei i-a fost bine având propria monedă, coroana, în timpul profundei crize financiare din 2008 şi 2009.

Islanda a permis monedei sale să se deprecieze în mod dramatic în scopul de a absorbi o parte din impactul unei recesiuni declanşate de prăbuşirea băncilor sale.

Din octombrie 2007 până în august 2009, coroana a scăzut mai mult de 40% într-o piaţă cu un comerţ ponderat.

Dar acum, cu economia în creştere şi relaxarea ratei şomajului, una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă liderii ţării, se conturează ideea păstrării monedei.

Unii au sugerat că se merge atât de departe încât s-ar putea adopta dolarul canadian, în scopul de a stabiliza economia.

Hardardottir este favorabilă intrării în UE, deoarece o mare parte a schimburilor comerciale ale ţării se face cu naţiunile europene.

Islanda a aplicat pentru aderarea la UE în 2009 şi a deschis negocierile de aderare în iulie 2010.

Ministrul de Finante islandez face presiuni pentru integrarea in UE


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns