Nobel pentru afirmarea Islandei

0
2274

1955 Halldór Laxness (1902-1998) primeşte singurul Premiu Nobel literar acordat vreodată Islandei. Academia Suedeză i-a atribuit Nobelul literar lui Halldór Laxness (1902-1998) pentru „via sa forţă etică ce a reînnoit marea artă narativă a Islandei“.

Numele real al lui Halldór Laxness era Guðjónsson şi se născuse la 23 aprilie 1902, înReykjavik, capitala Islandei, într-un mediu social modest. Curând însă, se mută, împreună cu familia sa, la o fermă situată într-o zonă mai rurală din împrejurimile capitalei – Laxnes, nume pe care îl va adopta ulterior pentru a-şi semna scrierile. Publică primul articol la 14 ani sub semnătura „H.G.“

După ce împlineşte 18 ani, intră într-o fază mistică şi, în 1922, se alătură abaţiei St. Maurice et St. Maur din Clervaux, Luxembourg. Este botezat în ritul catolic anul următor. Se foloseşte de liniştea abaţiei pentru a studia extensiv, pe cont propriu, literatura, franceza, latina, teologia şi filosofia.

Este puternic influenţat de spiritul literar al lui Strinberg, de filosofia şi expresionismul german, de suprarealism şi de Joyce. Ghidat de aceste influenţe, publică primul său roman, „Marele ţesător din Caşmir“, în 1927, o carte contradictorie în care transpune evoluţia sa filosofică şi ideologică şi în care transpare opoziţia dintre chemarea spirituală şi atacţia exercitată asupra sa de către materialism şi realism. Opoziţia va deveni evidentă în anii următori şi îi va provoca o schimbare de direcţie.

Nobel pentru afirmarea Islandei

Lasă un răspuns