Premiul pentru "Cea Mai Liniştită Ţară din Lume" se acordă…. Islandei

0
2179


Conform Indexului Păcii Globale, raport anual al Institutului pentru Economie & Pace, Somalia nu este o destinaţie turistică de top.

Oricui caută cel mai retras şi discret stat, trebuie să îi placă vulcanii, gheţarii şi izvoarele termale. Islanda, mica insulă nordică fără o armată permanentă şi cea mai mică populaţie a unui stat membru NATO, este cea mai paşnică ţară din lume, spune Indexul Păcii Mondiale.

Islanda este cea mai progresistă naţiune de pe planetă: ajutorul social include asistenţa medicală şi educaţie pentru toţi cei 320.000 de cetăţeni ai săi; în mare parte acest lucru este datorat energiei geotermale (producerea de energie are costuri minime) şi este prima ţară din lume care a legalizat căsătoria între homosexuali.

Cu toate că şi Islanda a fost lovită ce criza economică, în 2008 a intrat în insolvenţă, lucru care a generat mişcări sociale iar în 2010 erupţia vulcanului Eyjafjallajökull a creat haos în traficul aerian, reputaţia de paradis liberal liniştit, a pus această ţară în fruntea listei ţărilor cele mai liniştite.

După Islanda urmează, Danemarca şi Noua Zeelandă, amândouă la egalitate.

În lista celor 158 de ţări, Somalia este pe ultimul loc iar Siria, despre care Naţiunile Unite spun că a intrat în război civil, a căzut mai mult de 30 de locuri.

Conform datelor Institutului pentru Economie & Pace pentru ţările de la capătul listei mai există speranţă iar per total lumea a devenit mai liniştită pentru prima oară din 2009.

http://www.jurnalul.ro/externe/cea-mai-linistita-tara-din-lume-615980.htm

Lasă un răspuns