Reteta de succes a Islandei: cum a salvat pescuitul o tara trimisa in faliment de bancheri

0
1858

In 2008, cand guvernantii din Romania auzeau de criza financiara doar din ziarele internationale, Islanda trecea prin cea mai dramatica prabusire a economiei din istoria micului stat. De atunci, revenirea a fost surprinzatoare si fulminanta. Der Spiegel prezinta secretele care au determinat micul stat insular sa treaca repede peste criza financiara.

Islandezii sunt pescari si agricultori in mod traditional, dar la la trecerea dintre milenii (acum 13 ani) au decis sa isi transforme tara intr-un cazino pentru capitalurile globale, construind astfel un sistem financiar vulnerabil la orice soc al capitalurilor externe. Acum insa, s-au intors la ceea ce stiau sa faca mai bine, la pescuit, iar tara s-a insanatosit financiar scrie Spiegel.

Ce s-a intamplat in Islanda in perioada 2008-2011 poate fi usor descris ca una dintre cele mai severe crize financiare din istoria statului cu 320.000 de locuitori, dar si una dintre cele mai abrupte caderi la nivel global.

Este foarte probabil ca nicio alta economie in istorie sa fi acumulat intr-un timp atat de scurt un imens capital raportat la numarul de locuitori, pentru ca la fel de repede sa il piarda.

Dar Islanda inregistreaza in prezent o revenire spectaculoasa care ne face sa ne intrebam care este secretul unei acestei rapide ascensiuni. Cresterea economica a intrat inca din 2011 in teritoriul pozitiv, pentru ca in prezent sa se situeze in jurul cifrei de 2%, salariile cresc, datoria publica se comprima, iar guvernul a achitat in avans o buna parte din imprumutul primit in 2008 de la FMI.

Vocea economistului

Revirimentul economic al Islandei a atras atentia economistilor, printre care si laureatul Nobel, Paul Krugman, care recomanda un cocktail similar de masuri si pentru celelalte state aflate in criza. Islanda a permis bancilor afectate de criza sa se prabuseasca, si-a devalorizat moneda, a introdus controlul capitalului si a incercat sa amane cat mai mult plata datoriilor externe. Aceasta reteta, chiar daca amara, a dat rezultate si in plus a fost acceptata prin doua referendumuri de populatie.

mai mult la : Reteta de succes a Islandei: cum a salvat pescuitul o tara trimisa in faliment de bancheri

Lasă un răspuns