Scandal bancar în Islanda

0
1710

Cea mai mare bancă din Islanda a acordat credite de sute de milioane de euro acţionarilor săi, într-o perioadă în care instituţia era afectată de criza financiară mondială.

Un document confidenţial care aparţinea cele mai mari instituţii financiare islandeze, Kaupthing Bank, a fost făcut public la sfârşitul lunii iulie pe site-ul Wikileaks.org. Potrivit documentului, Kaupthing a acordat credite de până la 1,4 miliarde de euro propriilor acţionari. Potrivit listei de datornici, postate de un utilizator anonim pe 29 iulie, printre firmele creditate de banca islandeză se numără companii care aparţin acţionarilor Kaupthing.

Documentul, datat 25 octombrie 2008, a fost întocmit cu două săptămâni înainte ca banca să intre în încetare de plăţi. Kaupthing a fost salvată de la faliment de către stat, care a naţionalizat-o în luna octombrie a anului trecut. Patru dintre cei mai importanţi acţionari ai băncii Kaupthing au primit împrumuturi fără garanţie cu valori între 200 de milioane şi 1,4 miliarde de euro, într-o perioadă în care instituţia era afectată puternic de criza financiară.


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns