Cum se dau creditele in Islanda. Manual de banking profesionist

0
2193

In plina criza, islandezii au aflat ca cea mai mare banca a lor, Kaupthing Bank, a acordat imprumuturi cu numai doua saptamani inainte de faliment, propriilor actionari. Sumele pornesc de la zeci de milioane de euro si ajung chiar la 1,4 miliarde euro.

In urma cu circa o saptamana, pe site`ul Wikileak.org, (unde poti publica orice informatie protejandu`ti sursele) a fost publicata, in mod clar anonim, Cartea Creditelor Bancii Kaupthing. Documentul, pe care se mentiona „privat si confidential”, lista pe 210 pagini circa 200 de clienti ai bancii pe care institutia financiara ii creditase cu bani.

Documentul, confirmat in justitie ca fiind original, era datat 25 septembrie 2008, cu nici doua saptamani inainte ca banca sa intre in incapacitate de plata si sa fie preluata de stat.

In cea mai „romaneasca” traditie, actionarii bancii isi luau cat si cand aveau nevoie din banca. Nu doar ei, ci si fratii si surorile acestora. Partea aiuritoare a povestii e ca avocatii bancii vor acum sa dea in judecata presa scrisa si televiziunile islandeze care au dezvoltat subiectul, pentru ca ar fi spart secretul bancar. Adica hotul prins in flagrant te da in judecata pe motiv ca`i sifonezi imaginea. Pai sa nu`i arzi una?…

Cum se dau creditele in Islanda. Manual de banking profesionist


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns