Socialistii castiga alegerile din Islanda

1
2500

Coalitia formata din social-democrati a obtinut o majoritate absoluta in parlamentul islandez, potrivit rezultatelor definitive date publicitatii duminica seara, potrivit AFP, stire preluata de NewsIn.

Astfel, proeuropeana Johanna Sigurdardottir, in varsta de 66 de ani, sef al guvernului interimar numit in februarie, urmeaza sa fie mentinuta in functie.

Formatiunea sa, Partidul Social-Democrat, a obtinut 20 de fotolii in parlament, cu aproape o treime din voturi. Aliatii sai, Verzii, au obtinut 14 mandate din totalul de 63 din parlament.

Considerat responsabil de prabusirea, in toamna, a sectorului bancar, Partidul Independentei (conservator), aflat la putere in perioada respectiva, a obtinut numai 16 mandate, cu noua mai putin decat avea inainte de scrutin. Islanda este prima tara in care situatia sociala generata de problemele aparute pe fondul crizei economice internationale a dus la prabusirea guvernului. Tara a beneficiat de un ajutor de zece miliarde dolari din paretea FMI. Pentru anul in curs se estimeaza o contractie cu cel putin 10% a economiei.

Populatia se confrunta cu o continua scadere a puterii de cumparare, inflatia pe luna martie atingand 15,2%. Sistemul bancar este in continuare intepenit, dupa ce anul trecut s-a prabusit, pe fondul crizei de lichiditati.

1 COMENTARIU

  1. Urmariti faptele: in 2009 islandezi isi pun un prim ministru o femeie lesbiana, in 2010 izbucneste vulcanul. Se pare ca legea „dupa fapta si rasplata” functioneaza.

Lasă un răspuns