Calatorind prin tarile nordice

0
2411

Desi nu cea mai mare, m-am hotarat sa incep cu Islanda, pt ca acolo am fost cel mai recent, adica in ultima saptamana a lunii septembrie. Si pt a doua oara la interval de un an. Am sa incerc sa evit informatia generala si nepersonalizata care se poate gasi cu usurinta pe internet.

Steagul Islandei

Imagine Atasata

85% din populatia tarii locuieste in Reykjavík. Capitala este un oras foarte modern, in care se construieste mult si frumos. Cladirile sunt spatioase si peste tot pe unde am fost am intalnit spatii largi, cu multe ferestre sau pereti din sticla. Aceasta este de fapt o caracteristica a modernismului in toate tarile nordice. Aici spatiu exista, locuitori mai putin … exceptand capitalele si orasele mai mari. Insa Reykjavík are unde sa se extinda. Nu stiu ei cate ao au in toata tara, dar de multe ori am intalnit turme de oi razletite pe camp unde nu se vedea nici picior de om sau urma vreunei case.
Tara o poti strabate cu masina sau cu avionul. Tren nu exista. Iar daca alegi masina si iesi din Reykjavík trebuie sa te asiguri ca e un jeep si nu de oricare. Dati o cautare dupa Iceland jeep si vedeti despre ce vorbesc.
Desi aproape ca atinge cercul polar Islanda are o clima acceptabila datorita curentului cald de apa din Atlantic (Golf Stream) care indulceste clima si in celelate tari nordice. Latimea curentului e de 400 km, imi sopteste sotul.

Ca sa va apropiati mai mult de starea insulei va povestesc o istorioara. Anul trecut am zburat din capitala in estul insulei, la Neskaupstadur (Neskaupsta∂ur). Colega m-a sfatuit sa nu cumva sa inchiriez masina de la aeroport pana la firma unde trebuia sa merg (cum facem de obicei) pt ca ea a ramas inzapezita acolo; in cateva ore a cazut atata zapada ca nu a mai putut iesi din oras decat cu … Icelandic Jeep. Si era abia toamna. Asa ca m-am interesat si am ales … distribuitorul de ziare. Masina facea o singura cursa dus-intors pe zi pt ca lua ziarele de la aeroport si le distribuia pe traseu, pe ici, pe colo. In afara de mine si ziarele mai urca din cand in cand cate un elev care locuia cine stie pe unde si se ducea la scoala. Ziarele se imputineau iar eu ma bucuram de fiecare data cand zaream cate un ptec de pamant locuit. De atunci am ales o poza facuta cu mobilul pt ca nu am avut camera cu mine…..Calatorind prin tarile nordice


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns