HotNews: Să-i copiem pe islandezi

0
1956

Peste 10.000 de persoane, dintr-o populație de numai 323.000, au ieșit în stradă, în Islanda, pentru a cere demisia prim-ministrului țării. Islandezii s-au revoltat dintr-un motiv care în România ar trece, cel mai probabil, la rubrica de fapt divers politic cotidian: deja celebra investigație jurnalistică „Panama Papers“ a dezvăluit că Sigmundur David Gunnlaugsson ar avea câteva milioane de dolari ascunse într-un off-shore deținut acum de soția lui. Politicianul a „uitat“ să treacă societatea în declarația de avere când a fost ales deputat, iar asta pare să-i fi enervat pe islandezi chiar mai mult decât atunci când țara lor a intrat în criză financiară.
Protestele de luni, relatează presa occidentală, au avut o dimensiune mai mare decât cele din 2009, când ample manifestări de stradă au dus la demisia guvernului responsabil de colapsul bancar al Islandei. Iar până la un punct e firesc să fie așa, democrația nu poate funcționa real dacă ești păcălit de cel pe care l-ai învestit cu încredere.
index

Atitudinea islandezilor – țara lor a ieșit, între timp, din criza economică – ar trebui să fie un exemplu și pentru români. Politicienii noștri ne înșală aproape zilnic încrederea și ne oferă aproape zilnic motive să ieșim în stradă. Din păcate, noi nu folosim acest mijloc de presiune civică decât foarte rar. Mult prea rar.
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/sa-i-copiem-pe-islandezi-412469

Lasă un răspuns