Cel mai detestat om din Islanda şi-a dat demisia

0
1573
Cel mai detestat om din Islanda şi-a dat demisia

David Oddsson, guvernatorul Bancii Centrale din Islanda, si-a dat demisia in cursul zilei de vineri, dupa 4 luni de zile de afundare a sistemului bancar islandez.

Demisia "celui mai detestat om din Islanda" era asteptata de 90% din populatia tarii, intrucat Oddsson era considerat ca fiind unul dintre principalii responsabili ai dezastrului financiar din Insula. Intrucat acesta a refuzat in mod repetat sa renunte a functia de guvernator, a fost nevoie de crearea unei legi pentru ca acesta sa inteleaga faptul ca este de-a dreptul necesar sa se retraga.

Tanar fiind, Oddsson a studiat dreptul la Reykjavik dupa care s-a apucat de scris scenarii de televiziune si chiar o carte care s-a bucurat de un enorm succes. Apoi s-a lansat in productia muzicala. Cu timpul s-a atasat de Partidul Independentei, conservator si antieuropean, acest partid fiind cea mai veche formatiune politica din Islanda. A devenit seful acestui partid in 1983 si a ocupat functia de primar al capitalei, apoi ministru de externe. In 1991 a devenit premier, functie pe care a ocupat-o timp de 13 ani, pana in 2004. Din 2004 a devenit guvernatorul Bancii Centrale.
0-26584-capital009.jpg
Inainte de criza, era cunoscut in presa ca fiind parintele Islandei moderne. A fost cel care liberalizat economia si a privatizat bancile in 2001.

In timpul crizei, Islanda descopera somajul, coroana pierde 50% din valoare, iar inflatia urca pana la 18%.

Citiţi şi:

O demisie cât un faliment naţional

Lasă un răspuns