Islanda: Președintele anunță că nu va candida pentru un nou mandat

0
2203

Președintele Islandei din 1996, Olafur Ragnar Grimsson, a anunțat vineri că nu va candida pentru un nou mandat la următoarele alegeri din iunie, relatează Reuters.
Într-un discurs de Anul Nou, Grimsson, 72 de ani, a spus că simte că este momentul potrivit „să transfere responsabilitățile președintelui
pe alți umeri”.
Grimsson a planificat să demisioneze la ultimele alegeri din 2012, dar s-a răzgândit după sprijinul puternic exprimat de alegători.
„Incertitudinea cu multe fațete care, în urmă cu patru ani, a condus la apeluri ce mi-au cerut să continui în funcția de președinte nu mai este din fericire un factor în situația actuală”, a declarat Grimsson.
Mai mult decât precedenții președinți, Grimsson și-a folosit dreptul de a cere voturi populare cu privire la aspecte-cheie, învestit într-o funcție văzută ca mare parte ceremonială.
imageResized

În 2010 și 2011, el a cerut referendumuri asupra unor acorduri ale guvernului Islandei cu guvernele Marii Britanii și Olandei pentru plata de despăgubiri către deponenți după falimentul băncilor private islandeze. În ambele cazuri, alegătorii au respins acordurile, amintește Reuters.
http://www.agerpres.ro/externe/2016/01/02/islanda-presedintele-anunta-ca-nu-va-candida-pentru-un-nou-mandat-04-04-41

Lasă un răspuns