Islanda va recapitaliza principalele trei banci locale cu 1,5 miliarde euro

0
2250


( arhiva oct 2008 )
Islanda va recapitaliza cu 1,5 miliarde de euro principalele trei banci locale, nationalizate in octombrie 2008 dupa ce au fost puternic afectate de criza financiara, potrivit AFP. Conform planului, autoritatile vor ceda actionarilor pachetele majoritare de actiuni la institutiile de credit care au fost dezvoltate pe structura bancilor falimentare, insa va ramane in actionariatul acestora.

Acest plan se va aplica bancilor Islandsbanki (fosta Glitnir) si New Kaupthing. O solutie asemanatoare a fost propusa si pentru Landsbanki, insa in acest caz discutiile inca nu s-au finalizat.

"Guvernul este acum in pozitia de a capitaliza toate cele trei banci noi", si anume Islandsbanki, New Kaupthing si New Landsbanki, se arata intr-un comunicat al ministerului de finante.

Masura propusa de autoritatile islandeze se va aplica din data de 14 august.

Islanda a fost una dintre tarile cele mai grav afectate de criza economica.

Cu o populatie de doar 300.000 de persoane, Islanda a trebuit sa solicite anul trecut un ajutor de 10 miliarde de dolari de la FMI, dupa ce sectorul sau bancar s-a prabusit. Executivul de la Reykjavik a fost nevoit sa nationalizeze trei dintre cele mai importante banci din tara, in timp moneda nationala s-a depreciat.

Guvernul a demisionat in ianuarie, dupa luni de proteste ale islandezilor furiosi.

Autoritatile estimeaza ca, in acest an, produsul intern brut al tarii s-ar putea comprima cu 10,6%. ….. http://economie.hotnews.ro/

mai multe articole despre Islanda :

Lasă un răspuns