Presa din Romania : Islanda, o lectie pentru tarile care incearca sa supravietuiasca … ‎

0
1587

Islanda, o lectie pentru tarile care incearca sa supravietuiasca

FMI: Islanda, un model pentru tarile aflate in criza

Islanda, un exemplu demn de urmat

Islanda poate oferi lectii importante pentru tarile care incearca sa supravietuiasca planurilor de salvare dupa ce maniera de abordare pe care statul islandez a avut-o a condus la o recuperare "surprinzator" de puternica, a declarat seful misiunii Fondului Monetar International in aceasta tara, citat de Bloomberg.
 
Angajamentul Islandei la programul sau, o decizie prin care a impins pierderile spre detinatorii de titluri in locul contribuabililor si a mentinut sistemul social prin care a aparat somerii au facut ca tara sa ajunga de la colaps la recuperare economica, conform institutiei internationale cu sediul la Washington.
 
"Islanda a facut realizari semnificative de la criza", a spus intr-un interviu seful minsiunii FMI in Islanda, Daria Zakharova. "Avem o perspectiva foarte pozitiva asupra cresterii, in special pentru acest an si urmatorul".
 
Islanda a refuzat sa protejeze creditorii din bancile sale, care s-au prabusit in 2008 dupa ce datoriile acestora au ajuns de 10 ori mai mari in raport cu dimensiunea economiei, iar hotararea ulterioara a statului de a se apara de retragerea capitalurilor prin restrictionarea fluctuatiilor cursului de schimb a permis guvernului sa evite un atac speculativ, cauterizand hemoragia economiei. Acest lucru a ajutat ajutoritatile sa se concentreze asupra sprijinirii gospodariilor si companiilor.
 
"Faptul ca Islanda a reusit sa pastreze sistemul de bunastare sociala in ciuda unei consolidari fiscale de o dimensiunea considerabila este una din principalele realizari din cadrul programului", a afirmat Zakharova.

Islanda, o lectie pentru tarile care incearca sa supravietuiasca

FMI: Islanda, un model pentru tarile aflate in criza

Islanda, un exemplu demn de urmat

Lasă un răspuns