Să revenim la oile noastre! – Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi

0
2098

Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câştigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.
„O nouă dovadă că cinematografia islandeză (a) există şi (b) are o aromă inconfundabilă de nebunie amestecată cu tandreţe.” (AV Club)
Backgroundul de film documentar al regizorului islandez îşi spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoţionantă, născută din încăpăţânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii. Viaţa bărboşilor mucaliţi se desfăşoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii şi partenerii lor de viaţă, oile. Hakonarson povesteşte că ideea filmului a plecat din propria experienţă cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Părinţii lui fuseseră crescuţi la ţară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care şi-a format o sensibilitate pentru genul de poveşti, personaje şi limbaj vizual specifice Islandei rurale.
rams-951903l

Sinopsis
Într-o vale izolată din Islanda, Gummi şi Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărţind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din ţară. Cei doi sunt premiaţi constant pentru berbecii lor. Cu toate că împart pământul şi stilul de viaţă, fraţii nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă (scrapie – o afecţiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine ameninţată iar autorităţile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă fraţii nu pot accepta asta aşa că luptă, Kiddi cu puşca, Gummi cu mintea, să îşi salveze animalele.
„Conflictele dintre vecini sunt foarte obişnuite în Islanda rurală. Eu personal ştiu multe exemple de vecini care s-au certat şi apoi nu şi-au mai vorbit timp de decenii. De cele mai multe ori chiar uită de la ce s-au luat. Islandezii sunt oameni încăpăţânaţi şi autonomi, vor să fie proprii stăpâni şi n-au încredere în nimic care vine din exterior. E acolo un filon de gândire independentă care uneori sfidează logica”, spune regizorul şi scenaristul Grimur Hakonarson.
http://agenda.liternet.ro/articol/20649/Comunicat-de-presa/Sa-revenim-la-oile-noastre-Hrutar-Rams-Despre-oameni-si-oi.html


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns