Islanda a întors spatele UE: Decizia privind aderarea se amînă

0
1997

Islanda este gata să renunţe la planurile de aderare la Uniunea Europeană (UE). Aflat într-o vizită la Bruxelles, noul premier al ţării, Sigmundur David Gunnlaugsson, a anunţat că decizia privind aderarea la UE se amînă cel puţin pînă la toamnă şi va depinde de rezultatele referendumului. Ţinînd cont de opiniile locuitorilor insulei, acest lucru înseamnă practic renunţarea la integrarea europeană.

Vizita premierului islandez la Bruxelles este prima sa deplasare în străinătate în noua funcţie, pe care o ocupă din aprilie acest an. În timpul unei conferinţe de presă comune, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a amintit oaspetelui despre parcursul ţării insulare către aderarea la UE, proclamat de predecesorul lui Gunnlaugsson, Johanna Sigurdardottir. “Trenul pleacă. Este în interesul nostru comun ca decizia finală să fie luată cît mai repede”, a spus Barroso.

Îngrijorarea şefului Comisiei Europene nu este una întîmplătoare: după ce la putere în Islanda au venit forţele de centru-dreapta, Reykjavikul a frînat practic negocierile în vederea aderării la UE. Potrivit experţilor, noua putere islandeză fie îşi va revoca în totalitate candidatura, fie va încerca să prelungească la maxim procesul de negocieri.

mai mult la : 

Islanda a întors spatele UE: Decizia privind aderarea se amînă


Descoperă mai multe la Islanda 🇮🇸 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns